Svetovno prvenstvo v nogometu 2010

Svetovno prvenstvo v nogometu 2010 (uradno 2010 FIFA World Cup South Africa) se bo odvijalo v Južni Afriki med 11. junijem in 11. julijem 2010. Prvenstvo 2010 bo 19. svetovno prvenstvo po vrsti. Južna Afrika je bila kot gostiteljica potrjena maja 2004 po kandidaturi Egipta, Maroka, Libije in Tunizije (skupna kandidatura) in Južne Afrike. To prvenstvo bo prvo, ki ga bo gostila članica Afriške nogometne zveze (CAF), s čimer edina celinska nogometna konfederacija še brez organizacije prvenstva ostaja Nogometna konfederacija Oceanije.

Uradni logotip prvenstva

Uradni logotip prvenstva

Na prvenstvu se bo med seboj pomerilo 32 držav, ki so se po kvalifikacijah, v katerih so se med seboj pomerile 203 reprezentance različnih držav sveta, uvrstile na zaključni turnir prvenstva. To prvenstvo je tako kot prejšnje obdržalo pravilo, ki določa, da aktualni svetovni prvak v nogometu (v tem primeru Italija) na tekmovanje ni uvrščen vnaprej, pač pa mora ravno tako uspešno preiti kvalifikacije.

Žreb skupin je potekal 4. decembra 2009 v Cape Townu. Prva tekma svetovnega prvenstva bo med reprezentancama Južne Afrike in Mehike 11. junija v Johannesburgu. Zadnja, finalna, pa natanko mesec dni kasneje prav tako v Johannesburgu.

Napišite odgovor