Arhiv za april 2010

Ognjenik prinesel pepel in odnesel skoraj dve milijardi

sreda, 21. april 2010 @ 15:27

Zaradi skoraj teden dni zaprtega zračnega prostora nad Evropo so letalske družbe po svetu ob več kot 1,7 milijarde dolarjev prihodkov.

Evropski zračni prostor je bil zaprt skoraj teden dni.

Evropski zračni prostor je bil zaprt skoraj teden dni.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je sporočilo, da so letalski prevozniki v soboto in nedeljo, ko je bil vrhunec prometnega kaosa, izgubljale po 400 milijonov dolarjev na dan. Vodilni združenja Giovanni Bisignani je dosedanje ocene o 200 milijonih dolarjev dnevne izgube označil za konservativne.

V določenem trenutku je zaprtje evropskega zračnega prostora zaradi izbruha ognjeniškega pepela na Islandiji prizadelo 29 odstotkov svetovnega letalstva in kar 1,2 milijona potnikov dnevno.

“Za industrijo, ki je lani izgubila 9,4 milijarde dolarjev, po napovedih pa bo še 2,8 milijarde dolarjev izgubila v letu 2010, je ta kriza uničujoča,” je poudaril Bisignani, ki je pozval vlade, da letalskim prevoznikom pomagajo povrniti škodo zaradi te “motnje”.

Vodja IATA je še opozoril, da zaradi pomanjkanja gotovine več kot petim srednje velikim in manjšim letalskim prevoznikom grozi bankrot. Po njegovem mnenju je kriza zaradi pepela zasenčila razmere po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, ko je bil zračni prostor zaprt tri dni.

Adria z več kot milijonom izgube
Izjema ni niti slovenski letalski prevoznik Adria Airways, ki je imel zaradi odpovedi poletov med 1,3 in 1,4 milijona evrov izgube. Predsednik uprave podjetja Tadej Tufek je dejal, da je naravna škoda negativno vplivala na poslovanje, ki ga je že tako prizadela recesija. Napovedal je, da bodo za omilitev škode za pomoč zaprosili državo.

Prometni minister Patrick Vlačič je izrazil naklonjenost taki pomoči, vendar je poudaril, da mora pobuda priti iz Adrie, nato pa bo o tem razpravljala vlada. Po njegovem mnenju bi se moralo Adrii pomagati, tako kot se pomaga kmetijstvu, kadar ga prizadene toča ali suša.

Sproščeno nebo nad Evropo

sreda, 21. april 2010 @ 14:57

Po skoraj tednu kaosa v evropskem letalskem prometu se razmere počasi izboljšujejo. V Evropi naj bi bilo danes izvedenih okoli tri četrtine predvidenih poletov.

Letalske družbe so zaradi zaprtja zračnega prostora ob znaten del prihodkov.

Letalske družbe so zaradi zaprtja zračnega prostora ob znaten del prihodkov.

V Evropi je bila v torek opravljena že skoraj polovica vseh predvidenih poletov in zvečer je bilo za letala odprtega okoli 75 odstotkov zračnega prostora. Več držav, med njimi tudi Slovenija, je v torek odprlo zračni prostor in z nekaterih večjih letališč so prvič po petih dneh poletela letala.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je sporočila, da bo danes izvedeno 21.000 od predvidenih 28.000 poletov. Nad višino 6.096 metrov je ves evropski zračni prostor odprt od 11. ure.

Slovenija se glede na v ponedeljek dogovorjeno ureditev varnih con letenja na ravni EU še vedno nahaja v drugi coni, torej zunaj območij, kjer je zaradi velike koncentracije vulkanskega prahu prepovedan letalski promet. Na ministrstvu za promet pričakujejo, da do sprememb con ne bo več prihajalo pogosto.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je sporočil, da bo danes opravil večino svojih poletov, dodatno pa bodo popoldne izvedli polet iz Maribora v London in nazaj.

Zaprtje evropskega zračnega prostora je prizadelo tudi gospodarstvo.

Zaprtje evropskega zračnega prostora je prizadelo tudi gospodarstvo.

V Veliki Britaniji so zračni prostor začeli odpirati v torek zvečer po 23. uri, kar pomeni, da je odprto tudi največje evropsko letališče po številu potnikov Heathrow v Londonu. Britanska agencija za nadzor letalskega prometa je sporočila, da bo nad nekaterimi območji še vedno veljala prepoved letenja, vendar naj to ne bi prizadelo letališč.

Zaradi izbruha ognjenika na Islandiji in oblaka ognjeniškega pepela je bilo v skoraj tednu dni v Evropi odpovedanih skoraj 95.000 poletov, kar je pomenilo, da so mnogi potniki obtičali na letališčih in trajalo naj bi kar še nekaj časa, da se bodo lahko vrnili domov.

Že v ponedeljek so se prometni ministri Evropske unije dogovorili o uvedbi treh varnostnih con letenja, da bi tako omejitve ohranili le tam, kjer je to nujno potrebno. Po podatkih Evropske organizacije v letalskem prometu Eurocontrol se bo letalski promet v Evropi normaliziral v četrtek, če se delovanje islandskega ognjenika ne bo okrepilo.

Ejyafjallajökull se počasi umirja, vendar je njegova dejavnost ostaja nepredvidljiva.

Ejyafjallajökull se počasi umirja, vendar je njegova dejavnost ostaja nepredvidljiva.

Katla pripravljena na izbruh?
Ledeniški ognjenik Ejyafjallajökull je še vedno dejaven, vendar se količina izbruhanega pepela zmanjšuje, medtem ko se povečujejo količine izbruhane lave in pare, kar pa ne pomeni nevarnosti za letalski promet. Za prihodnje dni ni mogoče z gotovostjo napovedati stopnje vulkanske delovanja.

Na Islandiji strokovnjaki zdaj z zaskrbljenostjo opazujejo bližnji še desetkrat večji ognjenik Katla, ki leži na ledeniku Myrdalsjokull in čigar izbruh bi lahko ponesel še več pepela v ozračju, vendar trenutno niso ugotovili nobenega delovanja. Zadnji večji izbruh Katle je bil leta 1918.

A kljub trenutnemu mirovanju Katle lahko pogled v zgodovino navdaja s skrbjo, saj je v zadnjih 2.000 letih izbruhu Ejyafjallajökulla v šestih mesecih sledil še izbruh Katle.

Vulkanolog Bill McGuire je za britanski The Independent dejal, da ne bi bil presenečen, če bi Katla izbruhnil v letu dni, vendar pa bo vpliv njegovega izbruha na severno Evropo odvisen predvsem od vetrov v tistem trenutku.

Tudi islandski predsednik Olafur Grimsson je za BBC opozoril na veliko možnost skorajšnjega izbruha Katle in dejal, da je to, kar smo videli ob izbruhu Ejyafjallajökulla, le manjša vaja za to, kar nas čaka. Sam je zagotovil, da so na otoku pripravljeni na morebiten izbruh, priprave na težave pa je svetoval tudi evropskim vladam in letalskim oblastem po vsem svetu.