Arhiv za marec 2010

Čilski potres skrajšal dan?

torek, 2. marec 2010 @ 15:30

Nasin znanstvenik Richard Gross je dejal, da je silovit potres v Čilu verjetno premaknil zemljino os in skrajšal dan. David Pyle z univerze Oxford pa napoveduje večjo aktivnost vulkanov.

Vsak dogodek, ki povzroči prerazporeditev mase, vpliva na kroženje Zemlje

Vsak dogodek, ki povzroči prerazporeditev mase, vpliva na kroženje Zemlje

Potres v Čilu z magnitudo 8,8 je verjetno skrajšal dan, je sporočil Richard Gross iz Nasinega laboratorija Jet Propulsion v Kaliforniji. Preliminarni izračun, do katerega so prišli s pomočjo posebnega računalniškega programa, je pokazal, da je silovito tresenje tal skrajšalo dan za 1,26 mikrosekunde. Še bolj zanimivo je, ker naj bi potres zemljino os premaknil za osem centimetrov.

Podal je tudi primerjavo: potres na Sumatri z magnitudo 9,1 leta 2004, ki so mu sledili uničujoči cunamiji, je skrajšal dan za 6,8 mikrosekunde in za sedem centimetrov premaknil zemljino os. Sobotni potres je bil sicer šibkejši, a je imel večje posledice, ker je Čile bolj oddaljen od ekvatorja kot Sumatra. Po drugi strani bi z napolnitvijo kitajskega rezervoarja Treh sotesk, ki drži 40 kubičnih kilometrov vode, podaljšali dan za 0,06 mikrosekunde.

Tudi drsalec se hitreje vrti, če stisne roke k sebi

Spremembe so majhne, a trajne. Med silovitim tresenjem tal naj bi se premikale ogromne skale, zato lahko pride do porazdelitve mase na Zemlji. Takrat se spremeni povprečna hitrost kroženja našega planeta, od katere je odvisna dolžina dneva. Znanstveniki pri izračunih vplivanja potresov uporabljajo način gibanja drsalca. S potegom rok k telesu razporedi težo, zato se začne hitreje obračati.