Arhiv za oktober 2009

Vsi smo za luno

sobota, 31. oktober 2009 @ 19:51

Vpliv Lune na naše razpoloženje in naš planet lahko razdelimo na štiri faze, od mlaja do ščipa, pri katerih vsaka igra drugačno vlogo.

Če ste dvomili, da trka tudi na vas, lahko to zdaj mirno uporabite kot izgovor. Vsaka Lunina faza traja približno en teden, skupaj torej 28 dni, kolikor traja Lunin mesec.

Mlaj – prazna Luna

Ob samem mlaju Lune na nebu ne vidimo. Te noči so temne in globoke. Ob mlaju počivamo, meditiramo, čistimo telo ali se postimo, prehranjujemo se skromno. Pravijo, da lahko s postom ob mlaju svoje telo za dva tedna razstrupimo in s pretiranim hranjenjem zastrupimo. To je plodno obdobje, primerno za sajenje rastlin, če pa jih boste rezali, si bodo težko opomogle.

Po dveh ali treh nočeh se Lunina podoba spet zareže na nebu, tokrat v obliki črke D, kar preprosto pomeni, da se debeli. To je obdobje začetne rasti, načrtovanja, sanjarjenja in uvajanja novosti, v katerem veliko ljudi začuti potrebo po premiku. Karkoli bomo v tem času posadili, se bo prijelo hitreje in močneje, tako kot naše sanje. Če premišljujete o hujšanju, to ni primeren čas, saj Luna raste in vaše telo potrebuje dovolj hrane za vsakodnevne aktivnosti.

Od prvega krajca do polne Lune – ščipa

V tem tednu se vpliv Lune poveča, medtem ko sledimo svojim ciljem, postajamo nemirni in pogosto nestrpni, stres se povečuje. Vpliv polne Lune je čutiti že nekaj dni preden v resnici nastopi: preobčutljivost, živčnost, nespečnost, tesnoba, nagnjenje k veseljačenju, prekomernemu pitju ali omamljanju, prepirljivost … Statistika zgovorno podpira vpliv polne Lune na ljudi, ko gre za ekscesna dejanja, ki ste jih verjetno kdaj opazili tudi sami, recimo v prometu. Psihološko smo takrat izjemno občutljivi in nagnjeni k razkrivanju resnic, dejstev, skrivnosti, novic …, kar ima lahko tako negativne kot pozitivne učinke, a polna Luna stvari pač pospešuje in jih potiska čez rob. Odsvetujejo se kirurški in operativni posegi, saj se rane celijo počasneje in okrevanje traja dlje; prav tako to ni primeren čas za striženje las ali nohtov. Post ob polni Luni, pri katerem boste popili veliko vode, vam sicer zagotavlja (veliko) izgubo telesne tekočine, ker boste tudi veliko hodili na stranišče, a ne tudi izgube telesne maščobe. Kilogrami manj, ki jih kaže tehtnica, se bodo zato hitro vrnili. Zelišča, ki smo jih nabrali ob polni Luni, imajo močnejši učinek.

Od ščipa do zadnjega krajca

Stvari se počasi začenjajo umirjati, svet postaja prijaznejši, ljudje bolj sproščeni. Novih stvari ni potrebno načenjati, posvetite se negovanju doseženega. Ne spreminjajte tega, kar imate, ampak iz tega poskusite potegniti najbolje. Ne pretiravajte z napori in umirite duha.

Od zadnjega krajca do mlaja

To je čas žetve, ko se ozremo po preteklih tednih in pogledamo, kaj smo ustvarili. Luno na nebu zdaj gledamo v obliki črke C, ‘crkuje’, vedno manj je je. To je čas, ko gre proti mlaju, nivo telesnih tekočin se zniža, rane se celijo hitreje, zato je primeren za kirurške posege. Frizerji zatrjujejo, da lasje, ostriženi v tem obdobju, rastejo počasneje, vrtnarji pa, da je v tem času dobro gnojiti, saj rastline poženejo hitreje.

Pomemben čas zadnjega krajca nastopi nekaj dni pred mlajem, ko Lune na nebu ne vidimo več, a njen vpliv še kako čutimo. Pri ljudeh nastopijo razpoloženjska nihanja, turobne misli, celo depresija, zato je pomembno, da se s seboj ukvarjamo bolj kvalitetno in bolj poglobljeno. Meditacija, joga in umirjeno gibanje so vam pri tem lahko v spodbudo in pomoč.