Arhiv za avgust 2009

Vrhunec meteorskega dežja

sreda, 12. avgust 2009 @ 08:29

V noči na sredo bo Zemlja prepotovala glavnino meteorskega roja Perzeidov. V idealnih razmerah bomo lahko videli tudi sto in več utrinkov na uro.

Perzeide bo možno opazovati še kar nekaj dni.

Perzeide bo možno opazovati še kar nekaj dni.

Utrinki se bodo pojavljali po vsem nebu, prihajali pa bodo iz smeri ozvezdja Perzej, po katerem so dobili ime. Ozvezdje je najvišje na nebu v zgodnjih jutranjih urah, vendar pa je razmeroma visoko nad obzorjem že po deseti uri zvečer.

Če želite videti maksimalno veliko meteorjev, se izognite krajev, ki so svetlobno močno onesnaženi. Idealno je mesto, kjer ni nobene nočne razsvetljave. Že pred opazovanjem na zemljevidu poiščite ustrezen kraj, ki naj bo severno od svetlobnih virov, saj bo tako pogled proti severovzhodu, kjer je ozvezdje Perzeja, nemoten.

Predstavo bo nekoliko ovirala Luna, ki bo v torek vzšla ob 22. uri, v sredo pa pol ure kasneje. Ker bo nad obzorjem vso noč, bo s sijem skrila šibkejše utrinke.

Meteorji, ki jih lahko opazujemo tudi v nočeh pred nocojšnjim vrhuncem in po njem, so se odcepili od kometa Swift-Tuttle, katerega prašno cesto bo naš planet prečkal sredi tega meseca. Pri tem njegovi delčki s hitrostjo prek 200 tisoč kilometrov na uro vdirajo v Zemljino atmosfero in na svoji poti povzročajo, da molekule zraka zažarijo v svetlobi. Meteorji so drobci trdne snovi, večinoma manjši od peščenega zrna, vmes pa se najdejo tudi precej večji delci. Ta ali oni delec bo kot meteorit dosegel celo Zemljino površje.

Pojdimo v planine!

sreda, 12. avgust 2009 @ 08:10

Tisti, ki ljubijo gore, zanje vedno najdejo čas. Nikoli se ne naveličajo poti in, neskončnih prostranstev in vedno občutijo spoštovanje do mogočnosti gora.

Če ste se letos odločili za malce drugačno in bolj avanturistično dopustovanje, potem je gorništvo pravi odgovor za vas. Svoje popotovanje priredite glede na svoje sposobnosti, in če hočete udobje vsaj zvečer, potem si v planinskih kočah rezervirajte ležišče. Preden se odpravite v gore, preglejte vremensko napoved in priporočila Gorske reševalne zveze Slovenije za gibanje v gorah ter preverite razmere na poti.

Če se odpravljate v gore, imejte vedno s seboj:
6 razlogov za gorske počitnice

1. Počitnikovanje v gorah je res preprosto. Hrano, pijačo in obleko nosite s seboj, lahko pa jeste domačo, preprosto hrano v planinskih kočah. Največkrat so takšne počitnice veliko cenejše kot katerekoli druge.
2. Obdajata vas mir in tišina. V gorah je lahko poiskati miren kotiček in se umakniti pred drugimi hribolazci. V gorah ni avtomobilov, tovarn, vrveža – en sam mir in še vedno neokrnjena naravae.
3. Če dopustujete v gorah, boste gotovo imeli aktivne počitnice, s čimer boste poskrbeli za dobro kondicijo telesa in duha.
4. Gore so pravi učbenik narave. Opazovanje rastja, živalstva in geologije je kot živa učilnica, ki je v vsakem primeru zanimivejša in najbolj izkustvena.
5. V gorah je zelo lahko skleniti poznanstva, saj se na poteh vsi pozdravljajo in v kočah je popolnoma normalno, da razvijete zanimive pogovore s popolnimi tujci.
6. Če sklenete kompromis in dopustujete ob gorskih jezerih, boste imeli veliko možnosti za kopanje, adrenalinske športe in pohodništvo.