Arhiv za julij 2009

Sončni mrk popolnoma zatemnil dele Azije

četrtek, 23. julij 2009 @ 08:11

Prebivalci Azije so lahko opazovali najdaljši sončni mrk v tem stoletju, ki je v popolno temo zavil dele Indije in Kitajske.

Mrk se je začel na zahodu Indije v Gudžaratu, nato je prečkal Indokitajsko, Nepal, Mjanmar, Bangladeš, Butan, velik del Kitajske in Tihi ocean, opazovali pa naj bi ga dve milijardi ljudi. Ponekod je mrk trajal kar šest minut in 39 sekund, privabil pa je številne znanstvenike in radovedneže z vsega sveta.

V Indiji je Luna začela zastirati Sonce ob 6.53 zjutraj (ob 2.53 po srednjeevropskem času), popolni mrk je trajal med tremi in štirimi minutami, nato je prešel nekatere japonske otoke, na Kitajskem je bil viden pet minut, nazadnje pa ga je bilo mogoče videti v majhni državici Kiribati, kjer pa je trajal šest minut in 39 sekund. Delni mrk je bilo mogoče spremljati v številnih azijskih državah in v Tihem oceanu.

Zanimanje za mrk ogromno
Sončni mrk je v kraje, kjer ga je bilo mogoče spremljati, privabil številne obiskovalce z vsega sveta. Iz Šanghaja so poročali, da so bili že mesece vnaprej razprodani vsi hoteli v mestu, v Indiji pa so razprodali vse karte za polet letala boeing 737, s katerega je bilo mogoče mrk opazovati na višini 12.000 metrov.

Na severu Indije, v svetem mestu Kurukshetra, se je zbralo milijon in pol hindujskih vernikov, ki so se med mrkom okopali v očiščeni vodi, s tem pa prispevali k osvoboditvi svoje duše. Številni verniki so se med mrkom okopali tudi v Gangesu v mestu Varanasi. Debeli oblaki nad indijsko vasico Taregna, kjer je bil epicenter mrka, so zastrli sončni mrk, zato so številni obiskovalci vasico zapustili razočarani.

Popolni sončni mrk povzroči spremembe na Zemlji
Sončni mrk je pojav, ko so Luna, Zemlja in Sonce poravnani. Luna je na sredini in njena senca opazovalcem na Zemlji zakrije Sonce. Poznamo tri vrste sončnih mrkov – popolnega, delnega in kolobarjastega. Tokrat so lahko v Aziji spremljali popolni sončni mrk, kjer je fotosfera popolnoma zakrita.

Ob sončnem mrku se zgodijo tudi spremembe na Zemlji. Ptice nekaj minut pred popolnim mrkom utihnejo, začne upadati hitrost vetra, pokrajina in nebo spreminjata barvo, temperatura pada. Po koncu mrka traja še nekaj minut, da se ptice spet oglasijo, svetloba se vrača, toplota pa ne tako hitro.

Naslednji tak mrk šele leta 2132
Zadnji popolni sončni mrk se je zgodil avgusta leta 2008 in je trajal dve minuti in 27 sekund. Letošnji mrk je s svojimi šestimi minutami in 39 sekundami dosegel skoraj najdaljši mogoč čas, saj popolni mrk ne more biti daljši od sedmih minut in 31 sekund. Naslednji mrk, ki bo tako dolg, se bo zgodil leta 2132.

Popolni sončni mrk 22. julija 2009

torek, 21. julij 2009 @ 08:47

Najdaljši sončni mrk v 21. stoletju bo viden na Kitajskem in v Indiji. Naslednji tako dolg sončni mrk bo šele leta 2132. Tudi Slovenci si lahko prenos mrka ogledamo preko internetne strani.

Korona

Korona

Ljubitelje sončnih mrkov čaka poslastica, kakršne ne bodo več deležni. To je priložnost, ki se ponudi samo enkrat v življenju. Popoln sončni mrk bo viden z najgosteje naseljenih območij Zemlje in ima zato veliko možnosti, da postane najbolj gledani mrk v zgodovini. »Pomembna prelomnica je,« pravi Federico Borgemeyer, ki vodi specializirano potovalno agencijo Eclipse City s sedežem v Nemčiji.

Pot sence popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Pot sence popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Ameriški astrofizik in priznani strokovnjak za mrke Fred Espenak je dogodek 22. julija poimenoval kar »pošast«. Popoln sončni mrk nastopi, kadar Luna prispe med Zemljo in Sonce in popolnoma zastre Sonce. Tokratni mrk zbuja posebno pozornost zaradi nenavadne dolžine popolne zastrtosti Sonca – šest minut in 39 sekund. Tako dolgega bo človeštvo znova doživelo šele leta 2132. Do 258 kilometrov široka senca, posledica mrka, bo najprej padla na zahodno indijsko državo Gudžarat. Nato bo šla čez Indijo, zavila v temo sveto mesto Varanasi na bregu reke Ganges, se zmuznila med severnim in južnim koncem Bangladeša in Nepala, nato pa zajela večino Butana, prešla kopni del Kitajske in zdrsnila na morje pri Šanghaju. Na kopnem se bo znova pokazala na južnem japonskem otočju Rjukju in nato zavila proti jugovzhodu čez Tihi ocean, kjer bo mrk najdaljši.

Animacija popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Animacija popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Za tiste na njegovi neposredni poti bo zgodnje jutro dejansko prineslo dva sončna vzhoda, saj bo Luna nizko ležeče Sonce vzela za talca in ga nato znova počasi izpuščala. Celotni prehod bo za petdeset odstotkov ali več zastrl Sonce dobrima dvema milijardama ljudi, od kmetov na slanih planjavah Gudžarata do pastirjev ob vznožju tibetanske Himalaje.

Nekateri so izkoristili ta pojav kot enkratno poslovno priložnost. Potovalna agencija Cox and Kings je najela letalo Boeing 737-700, ki bo vzletelo iz New Delhija pred zoro, prestreglo popoln mrk na višini približno 12.500 metrov in ga nato zasledovalo do zahodne indijske države Bihar. Vseh 21 sedežev ob oknu na Sončevi strani so prodali po 79.000 rupij (1600 dolarjev). Med potniki so amaterski astronomi, fotografi in tudi štiričlanska družina, ki med mrkom načrtuje piknik. V Šanghaju hoteli ponujajo posebne pakete. Že vnaprej so jih pokupili gostje z Japonskega, iz ZDA in Evrope. V šanghajskem parku kipov, enem najboljših razgledišč v mestu, so prodali več kot 2000 vstopnic – kupci bodo dobili tudi posebna očala in majico za spomin.

Povezave:
eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono
eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle
shadowandsubstance

7 korakov do boljše koncentracije

četrtek, 16. julij 2009 @ 08:10

Če vas vroči dnevi in čas dopustov ovirajo pri delu, preberite nekaj nasvetov, ki vas bodo pripeljali do boljše koncentracije.

Redno gibanje na svežem zraku izboljšuje spomin.

Redno gibanje na svežem zraku izboljšuje spomin.

Odpočijte si od tehnologije. Dandanes skorajda ne mine ura, da ne bi bili v stiku s sodobno tehnologijo. Da bi si vaši možgani lahko spočili, večkrat na dan naredite odmor, predvsem pa nekaj ur pred spanjem ne uporabljajte treh najpogosteje uporabljanih aparatov: mobitela, televizije in računalnika.

Naspite se. Pomanjkanje spanja močno vpliva na raven koncentracije. Da bi telo lahko dobro funkcioniralo, potrebuje najmanj sedem do osem ur spanca na dan, v nasprotnem primeru ste nervozni, opravljanje včasih najpreprostejših nalog pa vam je oteženo. Pojdite torej spat prej, če pa ne morete zaspati, si pred spanjem privoščite sproščujočo kopel, v katero zlijte nekaj kapljic eteričnega olja.

Naredite delo zanimivo. Nikogar ni, ki se še ne bi srečal s pomanjkanjem koncentracije, vendar če boste ves čas iskali izgovore, naloge ne boste kmalu rešili. Namesto tega poskusite v njej raje najti tiste točke, ki bodo v vas vzbudile zanimanje za odkrivanje novega.

Zmanjšajte raven stresa. Stres vpliva na koncentracijo in otežuje sprejemanje odločitev, s tem pa tudi opravljanje dnevnih nalog. Če poleg tega trpite tudi za depresijo, je vse skupaj še veliko težje. Morda bi veljalo poskusiti z meditacijo, ki dokazano zmanjšuje raven stresa.

Telovadite. Če ste za mizo nemirni, vstanite in se sprehodite naokoli. S tem, ko boste porabili presežek energije, boste bistveno lažje delali. Morda bi se naslednjič celo namesto z avtom odpravili v službo peš ali s kolesom, seveda, če imate to možnost.

Razdelite naloge. Ena od stvari, ki zavirajo koncentracijo, je preobremenjenost. Tej se izognite tako, da naredite načrt dela ter opravljajte stvari eno za drugo in nikoli vseh hkrati. Napišite si seznam, na vrhu katerega naj bodo vedno pomembnejše naloge, spodaj pa manj pomembne. Na koncu dneva jih odkljukajte in zadovoljni boste ob pogledu na to, kaj vse ste postorili.

Ne odlašajte. Pomanjkanje koncentracije je prisotno tudi, kadar si nečesa ne želite. Če menite, da je določena naloga za vas pretežka ali vam bo vzela preveč časa, prenehajte tarnati in začnite misliti pozitivno. Doslej vam je še vedno uspelo vse postoriti, kajne?

Kje so se hoteli najbolj pocenili?

sreda, 15. julij 2009 @ 10:23

Recesija dela svoje tudi v turizmu in v evropskih mestih je letos precej manj turistov kot pred enim letom. Hotelirji zato že znižujejo cene.

Spletna stran Trivago je naredila za mnoge počitnikarje zanimivo primerjavo cen hotelskih sob v 50 večjih evropskih mestih – primerjali so cene lanskega in letošnjega julija. Glavna ugotovitev? Cene hotelskih sob so padle v številnih evropskih mestih – v povprečju za sedem odstotkov –, kar v 38 od 50 mest pa so opazili padec ali mirovanje cen hotelov. Hotelske sobe so se najbolj pocenile v španski prestolnici Madrid, kjer nočitev te dni v povprečju stane 85 evrov, to pa je kar 31 odstotkov manj kot julija 2008, ko je spanje v hotelu povprečno stalo skoraj 123 evrov. Da je Španija letos res cenejša, dokazujejo tudi nekatera druga španska mesta, ki jih imajo turisti zelo radi. V Barceloni so cene v primerjavi z lanskim julijem padle za 28 odstotkov, v Granadi in Valencii pa za 23 odstotkov.

Primerjava cen hotelov v nekaterih evropskih mestih.

Primerjava cen hotelov v nekaterih evropskih mestih.

Cenejša tudi Skandinavija
Opazno ceneje je tudi v Italiji, Bruslju, Lizboni in Amsterdamu, cene hotelov pa so se znižale celo v že kar tradicionalno zasoljenih skandinavskih prestolnicah. V Stockholmu je treba za hotelsko sobo v povprečju odšteti 14 odstotkov manj kot lani in v Oslu 15 odstotkov manj. Edino mesto med petdesetimi, ki so bila vključena v raziskavo, kjer so se hoteli v enem letu opazno podražili, je Ženeva, kjer so se cene povečale za deset odstotkov. Če še ne veste, kam na dopust, če vas morje ne mika in če imate nekaj prihrankov, je letošnje poletje morda pravi trenutek za skok v eno od evropskih mest.