Arhiv za marec 2009

Linux ali Windows?

četrtek, 26. marec 2009 @ 21:39

Kot prvi prispevek po dolgem času bom kar napisal nekaj o tem, kar me trenutno najbolj muči. Odločam se, če bi prestopil na Linux. Bolj specifično na Ubuntu 7.10 ( GNOME, čeprav o KDE tudi slišim dobrega… To se še tudi treba odločit ).

Pa poglejmo prednosti in slabosti teh dveh operacijskih sistemov. Ko rečem Windows s tem mislim XP pro SP2 in ko rečem Linux, mislim zgornjo distribucijo.

Varnost:

No, tu bi lahko reko, da je Linux 100x bolj varen kot XP in da v tej kategoriji sigurno zmaga. Pa enostavno ni tako preprosto. Windows XP, moram reči, je tako varen, kot uporabnik ki ga uporablja. Če ne boste surfali po sumljivih straneh, odpirali čudne priponke v mailih ali prek messengerja sprejemali “slike” od prijatelja ki jih je ( očitno ) poslal virus, vam nima kaj biti. Poleg tega še dodamo anti-virus in je XP popolnoma varen operacijski sistem. Sicer pa se sploh ne zavedam, kako lahko ljudje še vedno dobivajo viruse. V zadnjih 5 letih nisem imel niti enega. No ja, naivnost pač.

Res pa je tudi, da je 99% virusov spisanih za Windows. In tudi če dobite katerega za Linux, vam ne bo naredil veliko škode, saj večinoma sploh niste prijavljeni kot root in nimate veliko pravic. Zato je tu ena velika plus točka za Linux.

Stabilnost:

Tukaj je že bolj očitna razlika. Linux jedro je po mojem mnenju bolj stabilno kot jedro od XPja. Programi od Linuxa pa ne. Hočem reči da je Linux kot operacijski sistem bolj stabilen, ampak programi ki so napisani za Linux pa ni nujno, saj te tudi programirajo ljudje in tukaj je stabilnost enaka kot programi v XP. Ampak nasplošno je Linux bolj stabilen. Ampak tudi to je odvisno od uporabnika.

Uporabniku prijazen vmesnik:

Večina jih bi tu rekla, da XP sigurno zmaga. Včasih je to držalo. Ampak proti Ubuntu Windows tukaj nima nobene možnosti. Že kakšna 2 tedna testiram Ubuntu 7.10 in moram reči, da je vmesnik zelo enostaven za uporabljanje. Ne samo da je enostaven, še zelo lep je ( lepši kot od XP ). Torej, tukaj sta si Ubuntu in XP enaka. Čeprav je tehtnica bolj nagnjena k Ubuntu.

Še posebej me fascinira enostavnost inštalacija programov z apt. Vsak hepan se lahko nauči par preprostih ukazov za konzolo. In enkrat ko bo te obvladal, bo lahko inštaliral katerokoli aplikacijo z par preprostimi ukazi v konzoli:

sudo apt-get install aplikacija

Mislim, bolj enostavno ne gre, nič po internetu, nič downloadanja, nič unzipanja, samo vpišemo, se inštalira, in to je to. Čeprav imam jaz raje ročni pristop k temu ker sem pač navajen še od Windowsa.

Hitrost:

Tukaj dobi večina točk Linux. Pa si poglejmo boot-timer. Pri Windowsih je ta vedno večji. Že samo zaradi registra. Mislim, že zasnova je brezvezna. Nalaganje ene velike datoteke in potem iskanje po njej. Medtem ko ima pri linuxu vsaka aplikacija eno manjšo datoteko. Kar seveda zmanjša čas nalaganja.

Cena:

Heh brez debate. Linux je brezplačen.

Sklep:

Tako bom rekel, razen tega, da večina igerc na Linuxu ne laufa, temu operacijskemu sistemu čisto nič ne manjka. In je zelo priporočljiv za vse. Pa ne mi v komentarjih gušit o enostavnosti windowsov, ker je to stvar navade. Linux ( Ubuntu ) XPje v vseh frontah premaga. Razen, kot sem rekel, za igre. Ampak tisti ki gredo na Linux tako ali tako ne igrajo iger, če pa že, pa imajo dual-boot. Zato to res ni problem. Zato Linux vsakemu priporočam.

Torej, kateri operacijski sistem pa vi uporabljate? In zakaj?

Paketna obdelava slik

petek, 6. marec 2009 @ 04:11

Tole sem reševal včeraj in sem opazil, da se vprašanje pojavlja tudi na nekaterih forumih. Namreč kako se lahko na čim bolj enostaven način zamenja velikemu številu slik oblika zapisa (recimo iz bmp v jpeg), spremeni velikost slike in podobno. Današnji digitalni fotoaparati pač omogočajo na enostaven način ustvarjanje velikega števila fotografij, ki pa jih je potem potrebno ustrezno obdelati. Obdelava posamičnih slik pa je v primeru, ko gre število v stotine fotografij, bolj zamudno opravilo, primerno morda samo za kakšnega študenta zadnjega letnika filozofije, ki je obupal nad Platonom in bi prosti čas rad čim bolje izkoristil.

Meni najljubši program za tovrstna opravila (obdelavo slik) je brezplačni (za domačo uporabo) IrfanView (deluje v vseh Windows okoljih), ki je mimogrede delo Bosanskega avtorja iz Jajca.

Najprej program prenesemo (link je na Tucows.com, različico IrfanView 4.10) na svoj računalnik v neko začasno mapo in ga zaženemo, da prične namestitev. Pri namestitvi jaz vedno odklikam, da se ne namesti avtomatično še google toolbar in google desktop search, ker me ti dodatki na računalniku samo motijo.

Ker privzeto program podpira samo nemščino in angleščino, je potrebno iz spletne strani prenesti še datoteko z podporo za slovenščino (datoteka je v zip formatu) in jo razpakirati v imenik Languages programa IrfanView (privzeto c:\program files\irfanview\languages).

Jezik programa spremenimo v meniju Options, izbira Change language… in izberemo slovenščina. Drugo kar jaz takoj po namestitvi spremenim je orodna vrstica oziroma ikone, ker mi privzete niso všeč. To se lahko naredi v meniju Nastavitve, izbira Nastavitve, zavihek Orodna vrstica.

To je kar se tiče same namestitve vse, sedaj pa k bistvu, kako velikemu številu slik v paketu zamenjamo velikost ali obliko zapisa.

Recimo da imamo na disku d: v mapi foto fotografije, ki bi jim radi spremenili obliko zapisa iz bitne slike (bmp) v kompresirano obliko zapisa jpeg, ki velikost slik bistveno zmanjša na račun same kvalitete slike. Naredimo novo mapo d:\foto\jpeg, kamor naj program odloži konvertirane slike in zaženemo IrfanView.

Izberemo v meniju Datoteka možnost Spremeni Format/Preimenuj… (v angleščini se mi zdi, da je opis te funkcije boljši in sicer Batch Conversion/Rename, kar pomeni, da gre za paketno obdelavo večih slik).

Desno zgoraj izberemo mapo, kjer so slike, ki jih želimo pretvoriti. Lahko izberemo posamezne slike in kliknemo gumb Dodaj, ali pa kliknemo Dodaj vse, če želimo pretvoriti vse datoteke v mapi (pri tej možnosti se da vključiti tudi podmape). Levo zgoraj izberemo Spremeni (ostale dve možnosti omogočati tudi preimenovanje datotek), Izhodni format JPEG (pod Možnosti se da nastaviti tudi kvaliteto, pri čemer nizka pomeni manjša velikost na disku in slabšo kakovost slike – večja kompresija), izberemo mapo, kamor naj slike program odloži in to je vse. Kliknemo še gumb Start, ki začne konverzijo.

Druga taka možnost, ki pride velikokrat prav pri paketni obdelavi slik, je spreminjanje same velikosti slike. Če želimo, da izhodni format ostane isti (recimo v bmp), potem kot Izhodni format nastavimo takšnega, kot so izvorne slike, odznačimo Uporabi napredne funkcije in kliknemo gumb Napredno.

Tu potem lahko vpišemo novo širino in višino slike (lahko v pixlih ali cm) ter še vrsto drugih lastnosti slike. Zopet izberemo Izhodno mapo za izdelane datoteke in kliknemo Start.

Razgaljene brazilske manekenke

torek, 3. marec 2009 @ 20:09

Adriana Lima je morda res poročena, a na fotografijah ostaja poželenja vredna. Za revijo DT je odvrgla vse krpice, družbo pa ji na privlačnih fotografijah med drugim dela tudi Alessandra Ambrosio.

Manekenke, ki predstavljajo spodnje perilo Victoria’s Secret, nenehno burijo moško domišljijo. Tokrat so za občudovanje poskrbele v španski reviji DT.

Revija je pred fotoaparat poleg razgaljene mladoporočenke Adriane Lima postavila tudi gole brazilske manekenke Alessandro Ambrosio, Caroline Trentini, Cintio Dicker, Isabeli Fontana in Michelle Alves.

Adriana Lima

Adriana Lima

Isabeli Fontana

Isabeli Fontana

Michaele Alves

Michaele Alves

Cinita Dicker

Cinita Dicker

Alesandra Ambrosio

Alesandra Ambrosio