Arhiv za februar 2009

Sex turizem

četrtek, 26. februar 2009 @ 22:00

Zakaj veliko starih nemcev hodi na Tajsko? Zaradi lepih plaž, morja, sonca,…Neee! Zakaj so v Mehiki punce sredi dneva oblečene kot, da gredo v diskoteko in štopajo avte? Ker nimajo prevoza….Ne!? Premislite malo.

Ali potrebuje prevoz?

Ali potrebuje prevoz?

Znano je, da turizem v nekatere kraje prinaša več negativnih kot pozitivnih učinkov. Eden izmed negativnih je vsekakor t.i. seks turizem. Tu seveda ni govora o prostovoljni in pravno urejeni prostituciji, kot bi sprva vsak pomislil, vendar gre bolj za organiziran posel. Povzročitelj prostitucije pa je seveda množični turizem in razvoj destinacije na revnih predelih, kjer je neurejena zakonodaja in kjer si oblast »meče pesek v oči«. Seks turizem se na takih predelih z lahkoto in hitro razvija saj tam vlada revščina, to pomeni da so možnosti za izobraževanje manjše oz. majhne in tu je še neenakost med spoloma, ki ženskam ponekod še vedno otežuje pot do samostojnosti. Eden izmed poglavitnejših razlogov sta vsekakor tudi internet, ki daje občutek anonimnosti in osvoboditve moralnih in drugih zadržkov, ter prepričanje o manjvrednosti druge rase, zaradi česar pride tudi do prostitucije.

Kartic zaenkrat še ne jemljejo.

Kartic zaenkrat še ne jemljejo.

Ljudje za ta dejanja iščejo najrazličnejše izgovore, vendar za tako dejanje izgovorov ni. To je tako kot bi vsakemu posamezniku vzel dostojanstvo z izgovorom, da se v določenem kraju poslužujejo drugačnih družbenih tabujev. To definitivno ni povezano z tabuji temveč z nečlovečnostjo storilca.

Vendar kaj ko imajo vsi ki bi lahko to preprečili zamegljeno sliko o realnosti in ta dejanja tudi dovoljujejo. Pri ljudeh je največja napaka ta, da se nihče ne želi vtikati v stvari, ki se ga ne tičejo. Lažje je samo iti mimo dejstva in se delati da ni nič, ter si misliti da se navsezadnje to ne dogaja nam. Žalostno dejstvo je to, da za marsikatero državo pomeni seks turizem vir prihodka, medtem ko za tamkajšnje prebivalce predstavlja predvsem nevarnost. Zaradi pedofilije, ki je tudi posledica razvoja seks turizma, so v nevarnosti tudi otroci. Konkretno se seks turizem najbolj pojavlja v Azijskih krajih, Mehiki in državah srednje Amerike.

Seks je nedvomno glavna komponenta sodobnega turizma , ne glede na to ali gre za rabo v turističnem marketingu ali pa za njegovo udejanjanje v turistični destinaciji. Seks turizem je v polnem pomenu besede realnost globalnega turizma in se pojavlja povsod, le da je na nekaterih mestih bolj izpostavljen. Podatek, da je seks turizem obravnavan kot tretji največji vir dobička organiziranega kriminala za drogami in orožjem, govori sam zase. Stanje se samo od sebe ne bo izboljšalo, lahko pa ga izboljšajo tisti, ki imajo na to vpliv in preprečijo, da sedaj tretji največji vir dobička postane prvi.

Kaj je nezaželjena pošta?

četrtek, 26. februar 2009 @ 03:42

Kaj je nenaročena oglasna pošta (spam)?

V splošnem lahko za spam sporočilo smatramo vsako sporočilo, ki je poslano večjemu številu naslovnikov, z namenom vsiljevanja vsebine, ki se je naslovniki sami ne bi odločili prejemati. V veliki večini primerov gre za oglaševanje plačljivih storitev ali izdelkov. Ponavadi se s spam pošto oglašujejo izdelki ali storitve dvomljive kvalitete, velikokrat pa gre za goljufije (tipičen primer je nigerijska prevara, ki prevarantom včasih uspe tudi pri nas).

Zaradi razširjenosti in neustrezne slovenske besede, ki bi povzela primeren kontekst za neželjeno oglaševanje po elektronski pošti, privzemamo kar pojem iz angleščine.

Zakaj spam ni zaželjen?

Zakaj se pravzaprav tako upiramo spamu, ko pa vsakodnevno prejemamo papirnate oglase po navadni pošti in stalno gledamo oglase na televizijskih kanalih? Razlogov za to je več.

Spam utaplja koristno komunikacijo

Spam predstavlja med 50% in 70% vsega globalnega prometa elektronske pošte (vir: MessageLabs podatki za 2006). Uporabniki in njihovi ponudniki so prisiljeni nameščati vedno nove filtre in ovire, ki spam odstranjujejo, saj drugače uporaba elektronske pošte v koristne namene preprosto ni več mogoča.

Argument, ki ga včasih navajajo oglaševalci je, da je njihov spam popolnoma nemoteč in ga uporabniki zlahka odstranijo. Nočejo videti, da je ta način razmišljanja povzročil, da je spama Že več kot vse druge elektronske pošte. Redna uporaba elektronske pošte brez filtrov za odstranjevanje spama je verjetno tudi za oglaševalce same nemogoča. Podjetja morda tudi smatrajo, da je njihov oglas “drugačne sorte”, kot tisti za Viagro in da je torej njihovo oglaševanje manj sporno z etičnega vidika. O takih stvareh na koncu odloči zakonodaja, ki spam pri nas (in v večini razvitega sveta) prepoveduje.

Večino stroškov nosi prejemnik

Pošiljatelj spama lahko v zelo kratkem času (od nekaj sekund do par minut) pošlje sporočilo zelo velikemu številu naslovnikov. Stroške “razmnoževanja” nosi lastnik strežnika, preko katerega je spam poslan, prejemniki spama pa plačujejo svojemu ponudniku naročnino za poštni predal in dostop do njega. Kot strošek prejemnika lahko smatramo konec koncev tudi čas, ki ga mora porabiti za čiščenje oglasov iz svojega predala. Pri papirnatih oglasih, ki se dostavljajo v navadne poštne nabiralnike, skoraj vse stroške nosi pošiljatelj. Bolj primerna analogija bi bila potemtakem oglaševanje po telefaksu ali pa po omreľjih za mobilno telefonijo preko SMS sporočil.

WordPress govori slovensko

nedelja, 8. februar 2009 @ 02:22

Če je bilo treba še pred leti na roke prevajati WordPress, oziroma najmanj popravljati prevode je zdaj to mimo. Zahvaljujoč entuzijastom, ki so orali ledino pri prevajanju Simon Rozman, slovenski.wordpress in Damjan Gerli, katerega prevod se nahaja tudi na uradni strani WordPress-a WordPress in Your Language, so zdaj na voljo popolni prevodi. Jaz sem si z damjanove strani downloudal prevod 2.6.1, ki deluje tudi na 2.6.3 in prevod default theme 2.6.1. Po naložitvi vseh datotek je WordPress spregovoril slovensko brez napake. Hvala vsem ki so soustvarjali prevod.

Edina pripomba je morda, da ni poslovljenjen časovni format. Tako je pisalo 2:34 dop, slovenski format časa pa bi naj bil 02:34. To sem popravil tako, da sem funkciji get_the_time() dodal parametre get_the_time(’H:i’). To je možno popraviti tudi v nastavitvah, a sem dodal časovni izpis na mesta, kjer ga v originalu ni.