Arhiv za kategorijo ‘Vesolje’

Vrhunec meteorskega dežja

sreda, 12. avgust 2009 @ 08:29

V noči na sredo bo Zemlja prepotovala glavnino meteorskega roja Perzeidov. V idealnih razmerah bomo lahko videli tudi sto in več utrinkov na uro.

Perzeide bo možno opazovati še kar nekaj dni.

Perzeide bo možno opazovati še kar nekaj dni.

Utrinki se bodo pojavljali po vsem nebu, prihajali pa bodo iz smeri ozvezdja Perzej, po katerem so dobili ime. Ozvezdje je najvišje na nebu v zgodnjih jutranjih urah, vendar pa je razmeroma visoko nad obzorjem že po deseti uri zvečer.

Če želite videti maksimalno veliko meteorjev, se izognite krajev, ki so svetlobno močno onesnaženi. Idealno je mesto, kjer ni nobene nočne razsvetljave. Že pred opazovanjem na zemljevidu poiščite ustrezen kraj, ki naj bo severno od svetlobnih virov, saj bo tako pogled proti severovzhodu, kjer je ozvezdje Perzeja, nemoten.

Predstavo bo nekoliko ovirala Luna, ki bo v torek vzšla ob 22. uri, v sredo pa pol ure kasneje. Ker bo nad obzorjem vso noč, bo s sijem skrila šibkejše utrinke.

Meteorji, ki jih lahko opazujemo tudi v nočeh pred nocojšnjim vrhuncem in po njem, so se odcepili od kometa Swift-Tuttle, katerega prašno cesto bo naš planet prečkal sredi tega meseca. Pri tem njegovi delčki s hitrostjo prek 200 tisoč kilometrov na uro vdirajo v Zemljino atmosfero in na svoji poti povzročajo, da molekule zraka zažarijo v svetlobi. Meteorji so drobci trdne snovi, večinoma manjši od peščenega zrna, vmes pa se najdejo tudi precej večji delci. Ta ali oni delec bo kot meteorit dosegel celo Zemljino površje.

Sončni mrk popolnoma zatemnil dele Azije

četrtek, 23. julij 2009 @ 08:11

Prebivalci Azije so lahko opazovali najdaljši sončni mrk v tem stoletju, ki je v popolno temo zavil dele Indije in Kitajske.

Mrk se je začel na zahodu Indije v Gudžaratu, nato je prečkal Indokitajsko, Nepal, Mjanmar, Bangladeš, Butan, velik del Kitajske in Tihi ocean, opazovali pa naj bi ga dve milijardi ljudi. Ponekod je mrk trajal kar šest minut in 39 sekund, privabil pa je številne znanstvenike in radovedneže z vsega sveta.

V Indiji je Luna začela zastirati Sonce ob 6.53 zjutraj (ob 2.53 po srednjeevropskem času), popolni mrk je trajal med tremi in štirimi minutami, nato je prešel nekatere japonske otoke, na Kitajskem je bil viden pet minut, nazadnje pa ga je bilo mogoče videti v majhni državici Kiribati, kjer pa je trajal šest minut in 39 sekund. Delni mrk je bilo mogoče spremljati v številnih azijskih državah in v Tihem oceanu.

Zanimanje za mrk ogromno
Sončni mrk je v kraje, kjer ga je bilo mogoče spremljati, privabil številne obiskovalce z vsega sveta. Iz Šanghaja so poročali, da so bili že mesece vnaprej razprodani vsi hoteli v mestu, v Indiji pa so razprodali vse karte za polet letala boeing 737, s katerega je bilo mogoče mrk opazovati na višini 12.000 metrov.

Na severu Indije, v svetem mestu Kurukshetra, se je zbralo milijon in pol hindujskih vernikov, ki so se med mrkom okopali v očiščeni vodi, s tem pa prispevali k osvoboditvi svoje duše. Številni verniki so se med mrkom okopali tudi v Gangesu v mestu Varanasi. Debeli oblaki nad indijsko vasico Taregna, kjer je bil epicenter mrka, so zastrli sončni mrk, zato so številni obiskovalci vasico zapustili razočarani.

Popolni sončni mrk povzroči spremembe na Zemlji
Sončni mrk je pojav, ko so Luna, Zemlja in Sonce poravnani. Luna je na sredini in njena senca opazovalcem na Zemlji zakrije Sonce. Poznamo tri vrste sončnih mrkov – popolnega, delnega in kolobarjastega. Tokrat so lahko v Aziji spremljali popolni sončni mrk, kjer je fotosfera popolnoma zakrita.

Ob sončnem mrku se zgodijo tudi spremembe na Zemlji. Ptice nekaj minut pred popolnim mrkom utihnejo, začne upadati hitrost vetra, pokrajina in nebo spreminjata barvo, temperatura pada. Po koncu mrka traja še nekaj minut, da se ptice spet oglasijo, svetloba se vrača, toplota pa ne tako hitro.

Naslednji tak mrk šele leta 2132
Zadnji popolni sončni mrk se je zgodil avgusta leta 2008 in je trajal dve minuti in 27 sekund. Letošnji mrk je s svojimi šestimi minutami in 39 sekundami dosegel skoraj najdaljši mogoč čas, saj popolni mrk ne more biti daljši od sedmih minut in 31 sekund. Naslednji mrk, ki bo tako dolg, se bo zgodil leta 2132.

Popolni sončni mrk 22. julija 2009

torek, 21. julij 2009 @ 08:47

Najdaljši sončni mrk v 21. stoletju bo viden na Kitajskem in v Indiji. Naslednji tako dolg sončni mrk bo šele leta 2132. Tudi Slovenci si lahko prenos mrka ogledamo preko internetne strani.

Korona

Korona

Ljubitelje sončnih mrkov čaka poslastica, kakršne ne bodo več deležni. To je priložnost, ki se ponudi samo enkrat v življenju. Popoln sončni mrk bo viden z najgosteje naseljenih območij Zemlje in ima zato veliko možnosti, da postane najbolj gledani mrk v zgodovini. »Pomembna prelomnica je,« pravi Federico Borgemeyer, ki vodi specializirano potovalno agencijo Eclipse City s sedežem v Nemčiji.

Pot sence popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Pot sence popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Ameriški astrofizik in priznani strokovnjak za mrke Fred Espenak je dogodek 22. julija poimenoval kar »pošast«. Popoln sončni mrk nastopi, kadar Luna prispe med Zemljo in Sonce in popolnoma zastre Sonce. Tokratni mrk zbuja posebno pozornost zaradi nenavadne dolžine popolne zastrtosti Sonca – šest minut in 39 sekund. Tako dolgega bo človeštvo znova doživelo šele leta 2132. Do 258 kilometrov široka senca, posledica mrka, bo najprej padla na zahodno indijsko državo Gudžarat. Nato bo šla čez Indijo, zavila v temo sveto mesto Varanasi na bregu reke Ganges, se zmuznila med severnim in južnim koncem Bangladeša in Nepala, nato pa zajela večino Butana, prešla kopni del Kitajske in zdrsnila na morje pri Šanghaju. Na kopnem se bo znova pokazala na južnem japonskem otočju Rjukju in nato zavila proti jugovzhodu čez Tihi ocean, kjer bo mrk najdaljši.

Animacija popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Animacija popolnega sončnega mrka 22. julija 2009

Za tiste na njegovi neposredni poti bo zgodnje jutro dejansko prineslo dva sončna vzhoda, saj bo Luna nizko ležeče Sonce vzela za talca in ga nato znova počasi izpuščala. Celotni prehod bo za petdeset odstotkov ali več zastrl Sonce dobrima dvema milijardama ljudi, od kmetov na slanih planjavah Gudžarata do pastirjev ob vznožju tibetanske Himalaje.

Nekateri so izkoristili ta pojav kot enkratno poslovno priložnost. Potovalna agencija Cox and Kings je najela letalo Boeing 737-700, ki bo vzletelo iz New Delhija pred zoro, prestreglo popoln mrk na višini približno 12.500 metrov in ga nato zasledovalo do zahodne indijske države Bihar. Vseh 21 sedežev ob oknu na Sončevi strani so prodali po 79.000 rupij (1600 dolarjev). Med potniki so amaterski astronomi, fotografi in tudi štiričlanska družina, ki med mrkom načrtuje piknik. V Šanghaju hoteli ponujajo posebne pakete. Že vnaprej so jih pokupili gostje z Japonskega, iz ZDA in Evrope. V šanghajskem parku kipov, enem najboljših razgledišč v mestu, so prodali več kot 2000 vstopnic – kupci bodo dobili tudi posebna očala in majico za spomin.

Povezave:
eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono
eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle
shadowandsubstance