Arhiv za kategorijo ‘Politika’

Predlog Ollija Rehna glede vprašanja meje

torek, 5. maj 2009 @ 23:47

Zgodba o jari kači ali Rešitev mejnega vprašanja s Hrvaško

Pri reševanju sporne meje s Hrvaško nas je skoraj dvajset let vodil žejne čez vodo en in isti minister. Ta nam je, v vseh svojih mandatih zagotavljal, da imamo prav mi in ne Hrvatje, da je mednarodno pravo na naši strani, ni pa v naših manirah, da bi se pravdali in vlekli po sodiščih in da bi radi mi to vprašanje, ki sicer zahteva čas in specifičen pristop, rešili z našimi prijatelji iz Hrvaške na dogovoren način. Stalnica argumentiranja našega prav je bila torej: »Mednarodno pravo je na naši strani. Imamo Sporazum Drnovšek-Račan.

Hrvatje so nam že pred kakšnim letom vrgli rokavico v obraz in predlagali, da naj sporno vprašanje reši sodišče, če se državi toliko časa ne moreta sporazumeti. Slovenska politična vrhuška pa je odgovorila v maniri: »To se pa ja ne spodobi! Vprašanje je treba rešiti dogovorno, v duhu dobrososedskih odnosov!«

Preobrat

Ko so Hrvatje problematizirali in internacionalizirali dejstvo, da Slovenija, ki prisega na evropeizem, hkrati odklanja najelitnejše evropsko sodišče (v Haagu) in njegove sodnike, je naša politična vrhuška prenehala harmonično trobiti v isti rog frazo o sporazumu Drnovšek-Račan in se z enako vnemo kot pijanec plota prijela za novo krilatico »pravičnosti«. Kako nekomu pojasniti, da negiramo mednarodno pravo in nočemo na sodišče, četudi imamo prav, saj je logično, da je za vsako stranko v sporu pravično tisto, kar kot pravično sama ocenjuje! Poleg tega – načelo pravičnosti je v mednarodnem pravu vsebovano! Zakaj torej bežati od njega? Tiha diplomacija, dogovori, lobiranja, mačka z mišjo, vse to, karkoli, samo stran od mednarodnega prava! Slovenska politična vrhuška javnosti ni nikoli pojasnila zakaj (po novem) beži od mednarodnega prava in zakaj enostavno ni več tako opevanega sporazuma Drnovšek-Račan. Ministrstvo resnice je enostavno ta sporazum ljudem naložilo pozabiti, saj ga nikoli pravzaprav niso omenjali.

Kje je resnica? Kje odgovornost za zavajanje?

Kdaj so izvedeli, da nimajo v rokah niti pravih adutov mednarodnega prava? Postavlja se vprašanje odgovornosti tistih, ki so javnost zavajali in niso povedali, da nobenega sporazuma Drnovšek-Račan ni, iz preprostega razloga: pravni akt dobi pravno veljavo z dnem, za katerega se dve stranki, podpisnici tega pravnega akta, strinjata. Sporazum Drnovšek-Račan nikoli ni postal veljaven pravni akt, ker ga nista sprejela in potrdila ne hrvaški ne slovenski parlament! Javnost pa je bila ves čas zavedena z besedami najodgovornejših politikov s tem, da je bil sporazum Drnovšek Račana parafiran. To v korelaciji do predmetne pravne veljavnosti tega akta ne pomeni nič! Tega akta kot pravnega akta ni!

Zakaj Slovenija v tem sporu izgublja ugled in podporo?

Ali to, da Slovenija javno izraža odpor do mednarodnega prava in do najelitnejših sodišč, kot je mednarodno sodišče v Haagu, krepi njen ugled? Ali ni abotno in paranoično javno izražati dvom v sodnike ob tem, da niti še ni jasno, kdo naj bi bil (raz)sodnik? Kaj niso sodniki tisti, ki poznajo pravo in sodijo pravično? Ali res odrekamo ugled in avtoriteto haškemu sodišču? Kaj ne zveni to znano balkansko?

In kaj sedaj?

Olli Rehn dne 23.4.2009 poda dolgo pričakovani predlog: prva točka njegovega predloga zajema upoštevanje mednarodnega prava! Arbitraža, sestavljena iz mednarodnih sodnikov oz. sodnikov – specialistov za mednarodno pravo, ga bo (brez slehernega dvoma!) uporabila (seveda ob načelu pravičnosti kot sestavnem delu mednarodnega prava). Ste pričakovali kaj drugega s strani Ollija Rehna? Gre za uglednega in resnega gospoda, ki si ne more privoščiti negacije mednarodnega prava! (To si lahko privošči samo Amerika!)

Faksimile dokumenta:

1. stran

1. stran

2. stran

2. stran

3. stran

3. stran

4. stran

4. stran

5. stran - skupna izjava

5. stran - skupna izjava