Arhiv za kategorijo ‘Ljudje’

Božič

sreda, 23. december 2009 @ 10:38

Novoletni dnevi so kot neodprti paketi,
katerih vsebine še ne poznamo,
a smo zelo radovedni…
Odvijajmo enega za drugim,
dan za dnem na mizi preteklega leta :
le kaj nas čaka v teh zavitkih,
le kaj se nam tristokrat obeta?
Srečno novo leto.

Božič Božič je praznik, ki v vseh nas obudi otroško sanjarjenje in nas navdaja s spomini preteklih let.

Snežinke tiho prekrijejo sledi, a čas naj ne zabriše dragocenih vezi, ki stkali smo jih do soljudi.

Da bilo bi leto pravo, da bilo bi leto zdravo, veliko radostnih dni naj novo leto podari.
Če v starem se letu je kaj zataknilo, ti novo bo leto vse vozle rešilo.
Naj ti zadnja decembrska noč odnese vse, kar želiš pozabiti, naj ti prvo januarsko jutro prinese srečo in ljubezen, ki te bosta vodili skozi življenje!

Nova gripa ali človeška neumnost?

sobota, 2. maj 2009 @ 07:52

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v Evropi vsako leto od običajne gripe umre okoli 25.000 ljudi. Od nove, imenovane tudi svinjske gripe, je do zdaj v celem svetu umrlo 250 ljudi in je nastala vsesplošna panika. Virus je prišel iz Mehike in se je do zdaj pojavil, v posameznih slučajih v nekaj državah. Število obolelih ni večje od 2500 v celem svetu.

Po svetu se širi histerija. Ljudje kupujejo zaščitne medicinske maske za obraz, zdravila proti običajni gripi in antivirusna zdravila. V lekarnah je gneča in vrste dokler ne prodajo vseh zalog ki jih imajo. Televizijski in radijski dnevniki govorijo prvih deset minut samo o novi gripi. Časopisi na prvih 4 straneh samo o gripi. Nič o svetovni ekonomski krizi, o recesiji, o obrestih, o odpuščanju zaposlenih, o podražitvah. To urednikov in politikov ne zanima.

Gripa, dajte mi gripo, vse o gripi, poiščite nekoga ki ima temperaturo, izjave ministra, pa potem epidemologa… Gripa, samo o gripi pisati, poročati… Kakšni sindikati, protesti, pustite zaposlene… to nikogar ne zanima. Gripa! Gripa! Nova gripa prišla v Slovenijo! Ne, ni… ampak bo prišla! Samo vprašanje časa je!

Po izjavi ministra za zdravje ima Slovenija 3000 doz zdravila Tamiflu in še 350.000 doz zdravila v obliki kapsul. Naročili pa smo nove doze. Po nekakšnem računu so članice EU naročile okoli 20 milijonov doz in še prednaročila za okoli 200 milijonov doz. Pa v svetu? Okoli 2,5 milijard doz! Kolikšen je zaslužek na eni dozi? Dolar? 2 dolarja? Čisto dovolj. In zdaj nagradno vprašanje: V kateri državi so največji proizvajalci teh zdravil?

In kaj bo čez 4 do 5 tednov? Novi virus bo zginil! Nikjer več ga ne bo. Pojavil se je bliskovito in tako bo tudi zginil. Takoj ko bodo zaloge prodane.

Se še spomnite ptičje gripe? In panike ki je bila pred leti po celem svetu. Tudi ta virus se je pojavil bliskovito. Prenašale so ga ptice. Ljudje so panično streljali in ubijali ptice – selivke. In takrat je bilo preventivno ubito nekaj deset milijonov perjadi. V katerih državah? V najrevnejših, kjer je bila perutninska industrija glavna veja mesnopredelovalne industrije.

Ali ste kdaj kjerkoli našli podatek ali informacijo kaj je zaustavilo širjenje ptičje gripe? Kam je šel virus?

Pa pred tem? Prej so bile nore krave. Tudi takrat se je pojavilo bliskovito. Pa zdaj? Zdaj ni več norih krav. Zginile. Ali pač še ne?

Do novega virusa človeške neumnosti.