Arhiv za kategorijo ‘Potovanja’

Lizbona, kjer se kultura in zabava združita

torek, 15. marec 2011 @ 00:48

V glavnem mestu Portugalske bo zagotovo vsak našel nekaj zase – od spomenikov, cerkva in drugih prekrasnih zgradb pa do diskotek in lepih plaž.

Lizbona je glavno in hkrati tudi največje portugalsko mesto, v katerem živi skoraj 600 tisoč ljudi. Pohvali se lahko z največjim akvarijem v Evropi Oceanário de Lisboa, živalskim vrtom, ki ponuja kar 335 različnih živalskih vrst, mostom Vasco da Gama in visečim mostom 25. aprila, ki sta najdaljša mostova v Evropi.

Če niste ravno ljubitelj kulture in bi raje le uživali ter se sprostili, je Lizbona prava izbira, saj je edino evropsko glavno mesto, ki leži tako blizu peščenih plaž. Večina jih je zelo čistih in nosijo modro zastavico, ki jo za odličnost podeljuje Evropska fundacija za okoljevarstveno vzgojo in izobraževanje. Ene najlepših plaž so Portinho da Arrabida, Guincho in Meco, ki so od središča mesta oddaljene približno 30 minut.

Most 25. aprila, ki spominja na sanfranciški Golden Gate.

Most 25. aprila, ki spominja na sanfranciški Golden Gate.

Za koga: Za kulturne navdušence, za mlade, željne zabave, in za vse druge radovedneže. Ogledovanje mesta je morda nekoliko oteženo le za starejše ljudi, ker je veliko pločnikov in cest iz kock, zato je treba paziti, kako stopaš.

Kdaj: Lizbona je ena od toplejših evropskih prestolnic, zato se lahko na pot odpravite praktično vse leto. Pomlad in poletje sta zelo topla (temperature julija in avgusta pogosto presežejo 30 stopinj Celzija), jesen in zima pa sta večinoma deževni in vetrovni, a temperatura redko pade pod pet stopinj.

Na pot: Za direktni let iz Ljubljane boste ta čas odšteli nad 500 evrov, zato je bolje, da z drugih letališč poiščete let z nizkocenovnim prevoznikom s prestopanjem.

Naokrog: Vlaki so precej počasni, zato se raje odločite za metro, ki je nedvomno najcenejše in najhitrejše prevozno sredstvo (za vstopnico za eno progo boste odšteli nekaj več kot evro, kartice pa ne vrzite stran, saj jo lahko vsakič znova napolnite). Vstopnico za avtobus je priporočljivo kupiti vnaprej, saj boste tako prihranili kar nekaj denarja, sicer pa Lizbona ponuja tudi prevoz s tramvaji in vzpenjačami.

Znamenitosti: Grad São Jorge, katedrala Santa Maria Maior, samostan Jerónimos, stolp in palača Belém, stolp Vasco da Gama, palača Pena, slavolok Rua Augusta Arch, spomenik Padrão dos Descobrimentos, most 25. aprila in most Vasca da Game, zanimivo pa je videti tudi trge Praça do Comércio, Rossio Square, Praça dos Restauradores in druge, ki jih krasijo kipi in vodnjaki.

Prenočišča: V predelu Chiado se nahaja prijeten Lisbon Poets Hostel, ki vam za 17 evrov na dan nudi skupno prenočišče, zajtrk, uporabo interneta, skupno televizijo in knjige, vse v nadvse prijetni atmosferi. Tisti, ki z denarjem nimate težav, pa lahko prenočite v Vintage Lisboa Hotelu s petimi zvezdicami, kjer boste za enoposteljno sobo na noč odšteli od 120 evrov naprej. Sicer pa najdete hotele in hostle praktično v vsaki ulici.

Za pod zob: Na Portugalskem morate vsaj enkrat poskusiti polenovko, ki jo znajo pripraviti na stotine načinov (za Lizbono je značilna bacalhau à brás). Tradicionalna lizbonska specialiteta so tudi polži (caracóis). Tisti z bolj prefinjenim okusom se odpravite v restavracijo Eleven z mediteransko kuhinjo, če želite okusiti domačo kuhinjo bo restavracija 100 Maneiras prava izbira, bolj poceni pa boste jedli v restavracijah sredi ulic, kjer je hrana prav tako okusna.

Večerna zabava: Lizbona je polna barov in diskotek, še posebej živahno je na Bairro Altu. Klub Lux velja za najbolj stilskega in dobro opremljenega, solastnik pa je hollywoodski igralec John Malkovich. Bolj mirne duše se lahko odpravite v katerega od barov, kjer so nastopi portugalske ljudske glasbe fado v živo. Če boste imeli srečo, se lahko odpravite na koncert v Atlantic Pavillion ali Coliseu dos Recreios, kjer pogosto nastopajo svetovni zvezdniki.

Trg Rossio Square s fontanama in kipom Dom Pedra IV

Trg Rossio Square s fontanama in kipom Dom Pedra IV

Dogodki v marcu: Za privržence dub in elektronske glasbe: 28. marca bo nastopila britanska skupina Asian Dub Foundation, 19. marca si lahko ogledate spektakularni konjski šov, zabavni večer bo 22. marca priredila skupina The Voca People, ki uporablja le svoje glasove, koncertirali pa bodo tudi avstralski Cut Copy in indie rock glasbenica Joan Wasser.

Za športne navdušence: Mesto je zaradi celoletnega ugodnega podnebja in dobrih travnatih površin priljubljeno pri igralcih golfa, saj premore kar nekaj golfskih igrišč. Vsako leto se novembra ali decembra odvija maraton, letos od 16. do 20. marca pa v Lizboni potekata tudi polmaraton in minimaraton. Odlično je razvit tudi nogomet ter ekipi Sporting in Benfica, ta je dvakrat osvojila naslov Lige prvakov.

Za umetnostne navdušence: Lizbona je arhitekturno zelo bogata. V njej lahko najdete gotske, baročne, tradicionalne portugalske in druge zgradbe, še posebej v zgornjem delu pa jo bogatijo številni spomeniki. V mestu se nahaja tudi veliko muzejev: Narodni muzej antične umetnosti, Muzej portugalskih mozaikov iz ploščic, Oblikovalski muzej, Narodni kočijaški muzej, v katerem se nahaja ena največjih zbirk kraljevih kočij na svetu …

Nakupovanje: V Baixi ali spodnjem mestu je na ducate trgovin, kjer boste zagotovo odkrili kaj zase ne glede na debelino vaše denarnice, na skoraj vsakem koraku pa boste našli tudi trgovinice s spominki. Za tiste z željo po luksuznih oblačilih bo Avenida da Liberdade pravi raj, saj so tam trgovine s priznanimi modnimi znamkami Louis Vuitton, Prada, Burberry in druge.

Od Moskve do Vladivostoka iz domačega naslanjača

petek, 12. februar 2010 @ 23:33

Prižgite si računalnike in zvočnike, priskrbite si okusno malico, se udobno namestite in gremo na potovanje s Transsibirsko železnico.

Ruske železnice in “stric” Google, ki internetne navdušence vedno znova razvaja z različnimi spletnimi aplikacijami, sta vsem ljubiteljem Rusije ponudila brezplačno potovanje čez največjo državo na svetu po eni najznamenitejših železniških prog. In to kar iz domačega naslanjača.

Če bi radi skupaj z Googlom prepotovali vseh 9.226 kilometrov od Moskve do Vladivostoka na skrajnem vzhodu, si boste morali rezervirati približno 150 ur. Med potovanjem čez dva kontinenta, 12 regij in 87 mest, boste lahko poslušali popularni Ruski radio. Če imate raje klasiko, lahko izbirate med nekaj različnimi avdio knjigami; na izbiro sta na primer tudi Tolstojeva Vojna in mir ali Gogoljeve Mrtve duše. Seveda boste omenjena klasična dela morali poslušati v ruskem jeziku. Če vam nič od tega ne bo všeč, pa si nastavite samo zvok vlaka, ki bo pričaral še najbolj avtentičen občutek vožnje po železnici.

Tisti, ki nimate dovolj časa, a bi si vseeno radi ogledali kakšno mesto, boste na desni strani našli nekaj najbolj zanimivih mest. S klikom nanje se boste takoj znašli na cilju. Gremo! Pa srečno pot!

Hiša, v kateri je odraščal Prešeren

ponedeljek, 8. februar 2010 @ 23:09

Čeprav je največji slovenski pesnik France Prešeren v Vrbi preživel le prvih sedem let življenja, gorenjska vasica še danes ostaja eden največjih simbolov poeta.

France Prešeren je svoj spomenik rojstni vasi sicer naredil že sam – s pesmijo Vrba. V omenjenem sonetu je opisal ljubezen do vasi, družine in jezika. Po njegovi smrti se je na pesnika spomnila tudi Vrba, saj je bila njegova rojstna hiša že leta 1939 na pobudo Frana Saleškega Finžgarja spremenjena v muzej.

Rojstna hiša Franceta Prešerna

Rojstna hiša Franceta Prešerna

Končna podoba nastala leta 1856
Prešernova rojstna hiša je bila zgrajena že v 16. stoletju, takrat je bila večinoma lesena, saj so bili zidani le klet, veža in gospodarski prostori. Današnja podoba je nastala leta 1856, ko je deloma zgorela, obnova pa je potekala z uporabo več slogov – od baroka, pozne gotike pa do kmečkega klasicizma.

Nekaj predmetov iz Prešernovih časov
Večina opreme in razstavljenih predmetov je iz 19. stoletja. Iz Prešernovih časov so danes ohranjene klopi v veži in “hiši” (tako so na Gorenjskem imenovali osrednji prostor), skrinja ter zibelka. V 80. letih prejšnjega stoletja so muzej obogatili še številni prevodi Prešernovih pesmi v tuje jezike.

Zdravljica

Zdravljica

Priljubljena točka šolarjev
Muzej letno obišče več kot 20.000 obiskovalcev, večinoma šolarjev. Najbolj “vroči” termini so pričakovano v tednih pred obletnicami njegovega rojstva in smrti ter po njih.

V isti hiši se je rodil tudi Anton Vovk
A France Prešeren ni bil edini znani Slovenec, ki je bil rojen v tej hiši. Natanko 100 let po njegovem rojstvu se je namreč pri “Ribičevih” rodil tudi Anton Vovk, ki je leta 1961 postal prvi slovenski nadškof.

Cerkev svetega Marka

Cerkev svetega Marka

Cerkev svetega Marka
V majhni vasici sta znani še Cerkev svetega Marka, o kateri Prešeren piše že v Vrbi, in lipa na sredi vasi. Okoli omenjenega drevesa je 16 kamnov, ki predstavljajo število kmetij pred 2 stoletjema. Danes se je število kmetij prepolovilo.

Berlin, najbolj “kul” mesto v Evropi

ponedeljek, 30. november 2009 @ 22:47

Berlinski zid je padel pred 20 leti, nemška prestolnica pa danes velja za najbolj dinamično evropsko metropolo, v kateri je zgodovina kameleon.

Joshua Hammer na spletni strani revije Forbes zgodbo Berlina začne pripovedovati skozi življenje Lotharja Löweja, ki je bil priča vsem prelomnim dogodkom v sodobni zgodovini Berlina. Maja 1945, ko je ruska vojska dosegla Berlin, se je moral bojevati v prvih vrstah Hitlerjeve mladine in med obrambo Kurfürstendamma je dobil hude poškodbe. Leta 1948 je bil priča vzpostavitvi zračnega mostu nad Berlinom in uporu berlinskih delavcev leta 1953, ko je delal kot poročevalec za časopis Der Abend. Nato je kot direktor berlinske podružnice tv-mreže ARD v živo slišal Ronalda Reagana izgovoriti: “Gospod Gorbačov, podrite ta zid.” Bil je v Washingtonu, ko so 13. avgusta 1961 postavili zid – “to je bil eden najbolj žalostnih trenutkov mojega življenja,” pravi – in se vračal iz Poljske v Berlin, ko je zid leta 1989 padel.

Železna zavesa iz metafore v realnost
Tudi danes, 20 let pozneje, se Löwe še kako spominja zidu. “Ko se vozim po Invalidenstrasse,” pravi, “se vedno spomnim, da je bila tu nadzorna točka.” V šali ženi rečem: “Kar pripravi svoje potovalne dokumente.” A hkrati opaža, da je čas podrl meje, tako v spominu kot v predmetnosti. “Ponekod sploh ne vem več, kje je potekala meja, in to je dobro.”

28 let je bil Berlin kraj, kjer je železna zavesa iz metafore postala otipljiva realnost. Zid je potekal na tektonski osi med Zahodom in Vzhodom, kapitalizmom in komunizmom, demokracijo in diktaturo, Natom in Varšavskim paktom in navsezadnje med dvema Nemčijama. Zid je postal simbol Berlina, tako kot je Eifflov stolp simbol Pariza ali Empire State Building simbol New Yorka.

Mitte – “sredina” in središče Berlina
20 let po padcu so večino zidu v središču mesta podrli in delitev na zahod in vzhod ne obstaja več, tudi v geografskem smislu ne. Berlinsko težišče je spet tam, kjer je bilo pred vojno, v vse bolj elegantni soseski Mitte, kjer se tudi dogaja največ prireditev ob proslavljanju obletnice padca zidu. Ime v nemščini pomeni “sredina” in je jedrnat simbol tistega, kar se je v mestu dogajalo od leta 1989.

Soseska zajema območje vzhodno od Brandenburških vrat po aveniji Unter den Linden do Alexanderplatza. Tu stojijo simboli oblasti (tudi nemški parlament – Reichstag), kulturnega izročila (Muzejski otok), svetovljanstva (veličastni hoteli, kot sta Adlon in De Rome, in prestižne restavracije, kot je Vau); poslovna središča (kompleks Potzdamer Platz) in Holokavst (spomenik, posvečen umorjenim Judom Evrope – veriga 2.711 sivih kamnitih plošč).

“Potrebujemo dokaz, da je zid obstajal”
Zidu pa ni več. Najprej so ga rušili v navalu jeze in radosti – kar z golimi rokami tiste zgodovinske noči v novembru 1989 -, pozneje pa ga je s profesionalno opremo podrla vojska. “Ljudje so zid tako sovražili, da so bili odločeni, da je treba odstraniti čisto vsak kos,” do zadnjega,” pravi Alex Klausmeier, vodja Fundacije Berlinski zid. Njegova pisarna gleda na 210 metrov zidu, enega najbolje ohranjenih delov ob Bernauer Strasse severno od mestnega jedra. Prav tu je bila nesmiselnost berlinske razdeljenosti najbolj očitna. Na tem mestu se je moral pred rušilne stroje postaviti tamkajšnji pastor, da tega dela zidu niso podrli. “Ljudje so v zgodnjih 90. želeli, da zid izgine. Povzročil je toliko bolečin, toliko smrti,” pojasnjuje Klausmeier. A pastor Manfred Fischer je bil prepričan: “Ne, ne morete tega storiti, del zidu mora ostati, potrebujemo materialni dokaz, da je obstajal.”

Potem ko se je osvobodil betonskega prisilnega jopiča, je Berlin postal najživahnejše evropsko mesto in brez dvoma “najbolj kul” prestolnica Evrope. Rušitev zidu je pustila velikansko cikcakasto brazgotino, vakuum, ki je sprožil največjo urbano renovacijo v Evropi tisočletja. Izbruh ustvarjalnosti se je kazal v najrazločnejših oblikah: od zavijanja Reichstaga v blago in steklene kupole Normana Fosterja kot njegove krone pa do nedavne obnove Neues Museuma, pod katero se je podpisal londonski arhitekt David Chipperfiled.

V Berlinu je zgodovina kameleon
“Pariz in London sta uveljavljena kraja in njuni zgodbi sta znani. A tu se zgodba neprestano razvija,” pravi Michael Kimmelman, kolumnist o kulturnih in družbenih zadevah New York Timesa, ki se je v Berlin preselil iz New Yorka. Zdi se, da je to usoda Berlina. Leta 1919 je Karl Scheffler v svoji knjigi Berlin: A City’s Fate (v prevodu Berlin: Usoda nekega mesta) zapisal: “Berlin je mesto, ki nikoli ne obstaja, a je vedno v procesu nastajanja.”

To je vidno na primeru Neue Wache (Nove stražarne) iz leta 1818 na aveniji Unter Den Linden. Oblikoval jo je Karl Friedrich Schinkel, arhitekt, ki je pustil največji pečat na Berlinu. To je bila vojaška stražarnica, spomenik na 1. svetovno vojno, vzhodnonemški spomenik žrtvam fašista in militarizma, zdaj pa je Osrednji spomenik Zvezne republike Nemčije žrtvam vojne in tiranije. V Berlinu je zgodovina kameleon.

Kje so se hoteli najbolj pocenili?

sreda, 15. julij 2009 @ 10:23

Recesija dela svoje tudi v turizmu in v evropskih mestih je letos precej manj turistov kot pred enim letom. Hotelirji zato že znižujejo cene.

Spletna stran Trivago je naredila za mnoge počitnikarje zanimivo primerjavo cen hotelskih sob v 50 večjih evropskih mestih – primerjali so cene lanskega in letošnjega julija. Glavna ugotovitev? Cene hotelskih sob so padle v številnih evropskih mestih – v povprečju za sedem odstotkov –, kar v 38 od 50 mest pa so opazili padec ali mirovanje cen hotelov. Hotelske sobe so se najbolj pocenile v španski prestolnici Madrid, kjer nočitev te dni v povprečju stane 85 evrov, to pa je kar 31 odstotkov manj kot julija 2008, ko je spanje v hotelu povprečno stalo skoraj 123 evrov. Da je Španija letos res cenejša, dokazujejo tudi nekatera druga španska mesta, ki jih imajo turisti zelo radi. V Barceloni so cene v primerjavi z lanskim julijem padle za 28 odstotkov, v Granadi in Valencii pa za 23 odstotkov.

Primerjava cen hotelov v nekaterih evropskih mestih.

Primerjava cen hotelov v nekaterih evropskih mestih.

Cenejša tudi Skandinavija
Opazno ceneje je tudi v Italiji, Bruslju, Lizboni in Amsterdamu, cene hotelov pa so se znižale celo v že kar tradicionalno zasoljenih skandinavskih prestolnicah. V Stockholmu je treba za hotelsko sobo v povprečju odšteti 14 odstotkov manj kot lani in v Oslu 15 odstotkov manj. Edino mesto med petdesetimi, ki so bila vključena v raziskavo, kjer so se hoteli v enem letu opazno podražili, je Ženeva, kjer so se cene povečale za deset odstotkov. Če še ne veste, kam na dopust, če vas morje ne mika in če imate nekaj prihrankov, je letošnje poletje morda pravi trenutek za skok v eno od evropskih mest.

Most zlatih vrat

četrtek, 11. junij 2009 @ 11:31

Maja 1937 so v San Franciscu prometu izročili znameniti 2,7 kilometra dolgi viseči most Golden Gate Bridge.

Enega največjih visečih mostov z enotnim lokom na svetu so začeli graditi januarja 1933 ter vanj med drugim vgradili okrog 130.000 kilometrov jeklenih žic. Ko so ga zgradili, je bil najdaljši viseči most na svetu ter najdaljši ostal vse do leta 1964.
Poimenovali so ga po Zlati ožini (Golden Strait), čez katero se pne, »zlata« pa je menda postala zato, ker je od morja ločevala zaliv, za katerim je ležalo kalifornijsko zlato.

Golden Gate Bridge je bil dolga leta najdaljši viseči most na svetu

Golden Gate Bridge je bil dolga leta najdaljši viseči most na svetu

Danes je most zelo pomembna prometnica

Danes je most zelo pomembna prometnica

Prihranite vsaj 80 evrov

nedelja, 31. maj 2009 @ 19:53

Poceni letalske karte nizkocenovnih letalskih prevoznikov lahko razni dodatki precej podražijo, zato razmislite, kaj dejansko potrebujete.

Izognite se dodatkom in privarčujte. Spodaj navedene cene veljajo za eno od večjih nizkocenovnih letalskih družb – Ryanair.

Dan poleta. Najcenejše so praviloma letalske karte za potovanja od ponedeljka popoldne do četrtka opoldne in ob sobotah popoldne. Praviloma jih je treba kupiti vsaj 14 dni pred potovanjem, lahko pa tudi do 28 dni pred potovanjem. Če ste fleksibilni glede dneva odhoda in prihoda, boste lahko izbrali najcenejši let v določenem obdobju.

Preverite različne možnosti. Če želite z bližnjega letališča leteti denimo na Portugalsko, preverite vse možnosti. Torej odhode iz Gradca, Celovca ali Trsta, prek Londona, Girone, Frankfurta, Bruslja, Bristola ali Birminghama v Faro ali Porto. Najbližja možnost ni nujno najcenejša, najcenejša pa lahko pomeni prenočevanje na letališču.

Check-in. Če svoje podatke (ime, številko potnega lista ali osebne izkaznice in podobno) pred letom prek spleta vnesete sami, lahko pri enem letu prihranite pet evrov (vnos podatkov prek spleta stane pet evrov, za check-in na letališču pa vam zaračunajo 10 evrov za let na potnika). Če potujeta dva, je skupen prihranek za povratni let že 20 evrov. To se imenuje online check-in, izvedete ga lahko od 15 dni do štiri ure pred odhodom. V tem primeru si tudi sami natisnete kupon za vkrcanje (boarding pass), ki ga morate imeti s sabo.

Plačilo. Letalske karte je mogoče plačati z več kreditnimi karticami, vendar le za viso electron ne zaračunajo stroškov plačila. Prihranek za dva potnika in povratni let znaša 20 evrov, saj je strošek plačila pet evrov na potnika na let. Če letalske karte za več potnikov plačate skupaj ali za vsakega posebej, je strošek enak.

Prtljaga. Če imate le ročno prtljago, prihranite 10 evrov na let. Toliko namreč stane en kos prtljage, težak največ 15 kilogramov. Dva potnika na povratnem letu tako prihranita 40 evrov. Ob tem velja opozoriti, da imate lahko le en kos ročne prtljage, torej ne torbice in še kovčka, ali pa kovčka in še torbe za prenosni računalnik. To določilo na nekaterih letališčih izvajajo zelo strogo. Opozorimo še, da na letalo ne smete vzeti več kot sto mililitrov tekočin, nožkov in podobnih predmetov.

Vkrcanje. Če vam je vseeno, kje sedite, ali ste pripravljeni za sedež, ki si ga želite, stati v vrsti, vam ni treba doplačati treh evrov za prednostno vkrcanje (priority boarding). Prihranek za povratni let za dva je 12 evrov.

Sex turizem

četrtek, 26. februar 2009 @ 22:00

Zakaj veliko starih nemcev hodi na Tajsko? Zaradi lepih plaž, morja, sonca,…Neee! Zakaj so v Mehiki punce sredi dneva oblečene kot, da gredo v diskoteko in štopajo avte? Ker nimajo prevoza….Ne!? Premislite malo.

Ali potrebuje prevoz?

Ali potrebuje prevoz?

Znano je, da turizem v nekatere kraje prinaša več negativnih kot pozitivnih učinkov. Eden izmed negativnih je vsekakor t.i. seks turizem. Tu seveda ni govora o prostovoljni in pravno urejeni prostituciji, kot bi sprva vsak pomislil, vendar gre bolj za organiziran posel. Povzročitelj prostitucije pa je seveda množični turizem in razvoj destinacije na revnih predelih, kjer je neurejena zakonodaja in kjer si oblast »meče pesek v oči«. Seks turizem se na takih predelih z lahkoto in hitro razvija saj tam vlada revščina, to pomeni da so možnosti za izobraževanje manjše oz. majhne in tu je še neenakost med spoloma, ki ženskam ponekod še vedno otežuje pot do samostojnosti. Eden izmed poglavitnejših razlogov sta vsekakor tudi internet, ki daje občutek anonimnosti in osvoboditve moralnih in drugih zadržkov, ter prepričanje o manjvrednosti druge rase, zaradi česar pride tudi do prostitucije.

Kartic zaenkrat še ne jemljejo.

Kartic zaenkrat še ne jemljejo.

Ljudje za ta dejanja iščejo najrazličnejše izgovore, vendar za tako dejanje izgovorov ni. To je tako kot bi vsakemu posamezniku vzel dostojanstvo z izgovorom, da se v določenem kraju poslužujejo drugačnih družbenih tabujev. To definitivno ni povezano z tabuji temveč z nečlovečnostjo storilca.

Vendar kaj ko imajo vsi ki bi lahko to preprečili zamegljeno sliko o realnosti in ta dejanja tudi dovoljujejo. Pri ljudeh je največja napaka ta, da se nihče ne želi vtikati v stvari, ki se ga ne tičejo. Lažje je samo iti mimo dejstva in se delati da ni nič, ter si misliti da se navsezadnje to ne dogaja nam. Žalostno dejstvo je to, da za marsikatero državo pomeni seks turizem vir prihodka, medtem ko za tamkajšnje prebivalce predstavlja predvsem nevarnost. Zaradi pedofilije, ki je tudi posledica razvoja seks turizma, so v nevarnosti tudi otroci. Konkretno se seks turizem najbolj pojavlja v Azijskih krajih, Mehiki in državah srednje Amerike.

Seks je nedvomno glavna komponenta sodobnega turizma , ne glede na to ali gre za rabo v turističnem marketingu ali pa za njegovo udejanjanje v turistični destinaciji. Seks turizem je v polnem pomenu besede realnost globalnega turizma in se pojavlja povsod, le da je na nekaterih mestih bolj izpostavljen. Podatek, da je seks turizem obravnavan kot tretji največji vir dobička organiziranega kriminala za drogami in orožjem, govori sam zase. Stanje se samo od sebe ne bo izboljšalo, lahko pa ga izboljšajo tisti, ki imajo na to vpliv in preprečijo, da sedaj tretji največji vir dobička postane prvi.